Lupaus – Suomen inspiroivin puutarhuri

maalisk. 30, 2023

Tässä sitä nyt ollaan! Uuden äärellä ja aivan innoissaan!


Ensimmäinen vuosi puutarha-alan yrittäjänä on nyt takanapäin ja wau mikä vuosi tämä olikaan! Nyt, toisen vuoden alussa tässä tapahtuu kaikenlaista ja yksi tärkeä juttu on tämän oman puutarhablogin aloittaminen. Minulla on paljon asiaa ja ideoita ja tekstiä tulee yleensä paljon ja sen takia tämä blogi tuntuu tärkeältä ja hyödylliseltä. 


Näin kevättalvella puutarhaelämä on lähinnä tuolla ajatuksissa mutta tietysti intohimonaiheeni talviviljely on jo tässä ollut sormillani – ihan kirjaimellisesti sanottuna 😊 Lisää aiheesta voit käydä katsomassa verkkokurssillani.


Maahan on jo nyt päässyt monia ihania pikkusiemeniä ja sisällä kasvaa tomaatin ja suippopaprikan taimet sekä erilaiset kaalintaimet. Ensi kesän viljelysuunnitelma on vasta ajatuksen tasolla ja tänä vuonna minulle on sama inspiraatio kuin viime vuonna: potagé tyyli! Haluan siis yhdistellä kukkia hyötykasveihin ja näin ollen saada kaikista kaiken parhaimman irti! Viime kesän sato on huikea ja mikä tärkein – helppohoitoinen. Se on tällaiselle yrittäjä-äidille kaiken a ja o kun puhumme puutarhasta. 

Mikä tekee puutarhahoidosta sitten helppoa?

Tähän minusta löytyy muutama yksinkertainen asia jota kannattaa noudattaa:

  • Kateviljely
  • Kumppanuusviljely
  • Luonnollinen lannoittaminen



Näitä kolmea metodia yhdistelemällä puutarhanhoito on helppoa ja mukavaa ja kaiken lisäksi ympäristöystävällistä! Ne luovat yhdessä suljetun ympyrän jossa eri asiat palvelet toinen toistaan ja tekevät mahdollisimman vähän ylimääräistä kuormittamaan ympäristöä. Ajattelin avata näitä aiheita seuraavissa blogipostauksissa joten pysy kuulolla! 


Talviviljelyn, kateviljelyn, kumppanuusviljelyn ja luonnollisen lannoittamisen lisäksi HAJUHERNEET kuuluvat minun puutarhajuttuihin ja niihin en ilmeisesti koskaan osaa kyllästyä! minun puutarha on aina täynnä hajuherneitä ja tänä vuonna minulle tulee yli kolmeakymmentä erilaista hajuhernelajiketta! Tämäkin aihe vaatii ihan oman aikansa ja paikkansa ja lupaankin tehdä myös tästä aiheesta postauksen tässä kevään aikana.


Bokashi-lannoittaminen sekä kateviljely villalla on myös tämän kesän juttuja ja näistä minulla on myös paljon kokemusta. Jaan mielelläni ajatuksia niistä myös tänne blogin puolelle. 


Lupaus olla Suomen inspiroivin puutarhuri on iso lupaus mutta toivon täyttäväni tämän lupauksen. Minulle se kuitenkin tarkoittaa omana itsenäni olemista juuri sellaisena kuin olen ja tekemällä juuri näitä samoja asioita joita tekisin myös ilman tätä blogia. Unelmani on kuitenkin tehdä merkityksellistä työtä joka parantaa ihmisten elämänlaatua yksi siemen kerralla. Jokainen käytetty minuutti puutarhassa on kuin laittaisit rahaa pankkiin!


Oletko mukana ja valmis inspiroitumaan? 



Ihanaa kun olet täällä

Tekijä Leonna Aho-Ryhänen 18 Jul, 2023
Heinäkuu on hajuherneiden parasta aikaa! Näin heinäkuussa hajuherneiden kukinta on yleensä parhaimmassa loistossa! Meidän ensimmäiset hajuherneet aloittivat kukinnan heinäkuun ensimmäisinä päivinä ja sitä jatkuu toivottavasti vielä lokakuulle asti parhaimmassa tapauksessa. Kukinta-aika siis jopa neljä kuukautta – huikeaa eikö totta! Aloitin hajuherneiden esikasvattamisen tänä vuonna pääsiäisenä, joka sattui tällä kertaa olemaan huhtikuun alussa. Tämä ajankohta oli T Ä Y D E L L I N E N ! ! ! Taimet pääsivät hyvin alkuun lisääntyneen valoisuuden takia mutta juuri hyvissä ajoin ulos noin 10 päivän sisälläolon jälkeen, jolloin siirsin ne ulos saamaan kylmäkäsittelyä. Kylmäkäsittelyn takia taimet kestävät nyt lämpöä ja kuivuutta todella hyvin. Lannoittamista ei myöskään kannata unohtaa esikasvatusvaiheen aikana: itse lannoitin taimia kultavedellä ja laimennetulla bokashinesteellä noin joka kolmas viikko. Hajuherneet pääsivät lopulliselle paikalleen toukokuun 18. päivänä ja silloin lisäsin multaan bokashia ja alpakanlantaa. Ennen istutusta taimet seivoivat vedessä puoli vuorokautta, jotta ne juurtuisivat paremmin lopulliselle kasvupaikalleen. Mieheni rakensi hajuherneille mahtavat kiipeilytelineet nelson gardenin bambukepeillä! Minulla on tänä vuonna lähes 20 erialaista lajiketta kahdessa lavakauluksessa – aivan liian vähän tietysti, jos minulta kysytään 😊 Laakakauluksien lisäksi minulla on hajuherneitä myös yhdessä isossa ruukussa meidän ulko-oven pielessä. Lajikkeita tänä vuonna ovat mm ’Cathy’, ’Jilly’, ’Uique’, ’Bristol’, ’Naomi Nazareth’… Hajuherneet ovat minun ehdottomia lemppareita mutta niiden kasvattaminen on oma taiteenlajinsa. Haluatko sinäkin kokeilla hajuherneiden kasvattamista? Katso minun vinkin hajuherneiden kasvattamiseen tämän julkaisun alaosasta!
Share by: