Hajuherneiden prime time on nyt täällä

Leonna Aho-Ryhänen • heinäk. 18, 2023

Heinäkuu on hajuherneiden parasta aikaa!


Näin heinäkuussa hajuherneiden kukinta on yleensä parhaimmassa loistossa! Meidän ensimmäiset hajuherneet aloittivat kukinnan heinäkuun ensimmäisinä päivinä ja sitä jatkuu toivottavasti vielä lokakuulle asti parhaimmassa tapauksessa. Kukinta-aika siis jopa neljä kuukautta – huikeaa eikö totta!


Aloitin hajuherneiden esikasvattamisen tänä vuonna pääsiäisenä, joka sattui tällä kertaa olemaan huhtikuun alussa.

Tämä ajankohta oli T Ä Y D E L L I N E N ! ! ! Taimet pääsivät hyvin alkuun lisääntyneen valoisuuden takia mutta juuri hyvissä ajoin ulos noin 10 päivän sisälläolon jälkeen, jolloin siirsin ne ulos saamaan kylmäkäsittelyä. Kylmäkäsittelyn takia taimet kestävät nyt lämpöä ja kuivuutta todella hyvin. Lannoittamista ei myöskään kannata unohtaa esikasvatusvaiheen aikana: itse lannoitin taimia kultavedellä ja laimennetulla bokashinesteellä noin joka kolmas viikko.


Hajuherneet pääsivät lopulliselle paikalleen toukokuun 18. päivänä ja silloin lisäsin multaan bokashia ja alpakanlantaa. Ennen istutusta taimet seivoivat vedessä puoli vuorokautta, jotta ne juurtuisivat paremmin lopulliselle kasvupaikalleen.


Mieheni rakensi hajuherneille mahtavat kiipeilytelineet nelson gardenin bambukepeillä!

Minulla on tänä vuonna lähes 20 erialaista lajiketta kahdessa lavakauluksessa – aivan liian vähän tietysti, jos minulta kysytään 😊 Laakakauluksien lisäksi minulla on hajuherneitä myös yhdessä isossa ruukussa meidän ulko-oven pielessä.


Lajikkeita tänä vuonna ovat mm ’Cathy’, ’Jilly’, ’Uique’, ’Bristol’, ’Naomi Nazareth’…


Hajuherneet ovat minun ehdottomia lemppareita mutta niiden kasvattaminen on oma taiteenlajinsa. Haluatko sinäkin kokeilla hajuherneiden kasvattamista? Katso minun vinkin hajuherneiden kasvattamiseen tämän julkaisun alaosasta!

Hajuherneiden kasvattaminen vaihe vaiheelta

VAIHE 1 - kylvö:

- osta ainoastaan laadukkaita siemeniä. Oma suosikkini on ollut jo vuosien ajan Cecilia Wingårdin valikoima hänen kotisivuillaan Blomstersafari Brantevik.

- säilytä siemeniä pakastimessa, näin siemenet voivat säilyä todella paljon pidempää ja saavat täydellisen kylmäkäsittelyn pakastimessa. Ethän liota siemeniä ennen kylvöä!

- aloita hajuherneiden esikasvattaminen aikaisintaan viikolla 12. Tarvitset laadukkaiden siementen lisäksi ruukkuja (esim 9 cm muoviruukkuja), istutusmultaa sekä läpinäkyviä pakastinpusseja.



VAIHE 2 - hajuherneiden esikasvattaminen sisätiloissa:

- täytä ruukku ¾ istutusmullalla, tiivistä multa hyvin esimerkiksi toisella ruukulla, kastele multaa runsaasti ylhäältä päin kunnes vesi valuu mullan läpi ja tiivistä uudelleen. Kylvä hajuhernesiemeniä tiivistetyn mullan päälle (herneiden määrä riippuu ruukun koosta) ja laita 2-3 cm multaa herneiden päälle, kastele kevyesti.

- laita ruukut läpinäkyviin pusseihin aukko ylöspäin, näin taimille muodostuu pieni kasvihuone! Pidä pussitetut ruukut valoisalla paikalla huoneenlämmössä.

- reilun viikon jälkeen pienet taimet ovat alkaneet itämään. Kun taimet ovat noin 10 cm korkuisia voit viedä taimet ulos ottamaan kylmäkäsittelyn, hajuherneet kestävät yli -7C pakkasta vaikka se voikin tuntua kylmältä. Karaistuksen ansiosta taimet tulevat vahvoiksi ja terveiksi.

- muista antaa taimille vettä jos multa tuntuu kuivalta ja muista myös lannoittaa taimia noin kolmen viikon välein.



VAIHE 3 – ulosistutus:

- valmistele istutusalue laadukkaalla istutusmullalla sekä luonnollisilla lannoitteilla - hajuherneet vaativat paljon ravintoa kasvukaudella!

- itse suosin erilaisia lantoja sekä bokashia hajuherneiden kasvattamisessa.

- hajuherneet viihtyvät syvällä kasvupaikalla, kaksi lavakaulusta päällekkäin näyttäisi olevan täydellinen syvyys hajuherneille.

- omasta mielestäni hajuherneet viihtyvät parhaiten puolivarjoisessa paikassa. Jos kasvatat hajuherneitä aurinkoisella paikalla muista kylvää esim ruiskaunokkia, morsiusharsoa tai vaikkapa unikoita niiden juurelle, jotta loppukesästä kellertävät lehdet tee istutuspaikasta epäsiistin näköisen.

- tue taimet hyvin - näissä kuvissa Nelson Gardenilta ostetut bambukepit. Pikkutaimia voi tukea esim mustikasvarvuilla alkuvaiheessa.

- kukkien jatkuva poimiminen on tärkeää. Näin kukinta jatkuu niin pitkään kuin mahdollista.

- muista lannoittaa taimia tasaisin aikavälein esim bokashilla, leikatulla nurmella ja viherlannotteilla koko kasvukauden aikana.

 

Hajuherneiden kanssa ei vaan kyllästy ja niiden tuoksu on huumaavaa! Tämän lisäksi hajuherneet ovat loppujen lopuksi todella helppohoitoisia ja aivan ihana lisä jokaiseen puutarhaan!


Ihanaa kesää sinulle toivottaen,


Leonna


30 Mar, 2023
Tässä sitä nyt ollaan! Uuden äärellä ja aivan innoissaan! Ensimmäinen vuosi puutarha-alan yrittäjänä on nyt takanapäin ja wau mikä vuosi tämä olikaan! Nyt, toisen vuoden alussa tässä tapahtuu kaikenlaista ja yksi tärkeä juttu on tämän oman puutarhablogin aloittaminen. Minulla on paljon asiaa ja ideoita ja tekstiä tulee yleensä paljon ja sen takia tämä blogi tuntuu tärkeältä ja hyödylliseltä. Näin kevättalvella puutarhaelämä on lähinnä tuolla ajatuksissa mutta tietysti intohimonaiheeni talviviljely on jo tässä ollut sormillani – ihan kirjaimellisesti sanottuna 😊 Lisää aiheesta voit käydä katsomassa verkkokurssillani . Maahan on jo nyt päässyt monia ihania pikkusiemeniä ja sisällä kasvaa tomaatin ja suippopaprikan taimet sekä erilaiset kaalintaimet. Ensi kesän viljelysuunnitelma on vasta ajatuksen tasolla ja tänä vuonna minulle on sama inspiraatio kuin viime vuonna: potagé tyyli! Haluan siis yhdistellä kukkia hyötykasveihin ja näin ollen saada kaikista kaiken parhaimman irti! Viime kesän sato on huikea ja mikä tärkein – helppohoitoinen. Se on tällaiselle yrittäjä-äidille kaiken a ja o kun puhumme puutarhasta.
Share by: